Totes les notícies

Els camins i les rutes senderistes de Mallorca disposaran d’un manual de senyalització estandarditzat

Els camins i les rutes senderistes de Mallorca disposaran d’un manual de senyalització estandarditzat

(13/04/2023)

Des del 1988 el Consell de Mallorca treballa per recuperar camins i senyalitzar-los

El Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous en sessió ordinària i de forma inicial, el manual de senyalització de camins i rutes senderistes. L’aprovació, que s’ha aconseguit amb 31 vots favorables i 2 abstencions, permetrà al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient començar la creació del manual que forma part de la planificació, creació i gestió de les rutes senderistes i dels refugis de muntanya dins l’àmbit de les competències del Consell de Mallorca, que s’emmarca en la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca.

En aquest context, la senyalització esdevé un element primordial per garantir la seguretat dels usuaris de les rutes, els proporciona informació d’interès, com ara la longitud de la ruta i el nivell de dificultat, i contribueix a protegir-ne l’entorn, evitar el trànsit fora dels camins o aportar-hi recomanacions, prohibicions i missatges rellevants. La normativa de senyalització serveix per evitar la contaminació visual, homogeneïtzar l’estètica, normalitzar els formats i implantar un manual d’estil de senyalització de camins i rutes senderistes. A més, el manual ha d’incorporar estàndards estètics, materials admesos, dimensions i altres característiques, que obligatòriament han de complir els diferents tipus de senyals que s’hi implantin, com puguin ser les normes d’estil amb els criteris d’implantació, d’ubicació física i d’ús.

Aquesta estratègia de senyalització s’ha de concebre des d’una concepció de xarxa i ha d’incloure, en cada cas, informació bàsica amb el nom del camí, les direccions i les llargàries i els panells amb plànols de situació i d’estructura de les rutes. L’experiència generada al llarg dels anys pel Consell de Mallorca ha permès elaborar el present Manual de senyalització de camins i rutes senderistes de Mallorca, per tal d’oferir unes rutes de qualitat i adaptades als requeriments actuals de seguretat i a les necessitats d’informació dels senderistes.

Des del 1988 el Consell de Mallorca treballa en la recuperació dels camins i en la seva senyalització, una feina a partir de la qual s’ha creat una xarxa de rutes senderistes extensa, que connecten poblacions i punts d’interès. Entre aquestes destaquen la Ruta de Pedra en Sec, la Ruta Artà–Lluc i els itineraris familiars, aquests projectes estan vinculats a la promoció de la salut, l’educació ambiental, l’esport, l’oci sostenible, la recuperació del patrimoni etnològic, dels camins, de l’ofici de marger i del patrimoni de pedra en sec, i la generació d’ocupació a través de la creació d’empreses vinculades als recursos del territori.

Homologació Ruta de Pedra en Sec (GR-221)

El passat mes de març es va presentar l’homologació de la Ruta de Pedra en Sec com a sender de gran recorregut (GR-221). Aquesta homologació prova el compromís del Consell de Mallorca amb els estàndards de qualitat que ofereix la Ruta de Pedra en Sec actualment, pel que fa al manteniment i a la senyalització d’aquesta.

La marca de Gran Recorregut GR®, que atorga la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), s’identifica amb els colors blanc i vermell i indica recorreguts de més de cinquanta quilòmetres. L’homologació que s’ha presentat avui suposa la certificació dels trams que comprenen des de Deià fins al Port de Pollença en les etapes següents: l’etapa 4, del refugi de Can Boi al refugi de Muleta; l’etapa 5, del refugi de Muleta al refugi de Tossals Verds; l’etapa 6, del refugi de Tossals Verds al refugi de So n’Amer; l’etapa 7, del refugi de So n’Amer al refugi del Pont Romà i també la variant F, del Pas Llis.​​​​​​​