All news

El Consell de Mallorca i la Federació de Muntanya coordinaran brigades de voluntaris per tornar a obrir les rutes senderistes

El Consell de Mallorca i la Federació de Muntanya coordinaran brigades de voluntaris per tornar a obrir les rutes senderistes

(09/03/2023)

El departament de Sostenibilitat i Medi Ambient multiplica per set les brigades de forestals

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Fanals, s’han reunit per coordinar brigades de voluntaris per ajudar en les tasques d’adequació i accelerar l’obertura dels trams de la Ruta de Pedra en Sec afectats pels efectes de la borrasca Juliette. Part de la Ruta es va declarar intransitable i per valorar els danys en primera persona, la consellera Ribot va visitar la finca pública i els voltants del refugi de So n’Amer, a Escorca. Alhora va aprofitar la visita per agrair al personal del departament les tasques de neteja forestal i de recuperació de marges que fan.

A més del personal propi, que ja treballa per reparar els danys provocats pel temporal, el departament de Sostenibilitat i Medi Ambient multiplica els esforços per fer treballs d’emergència. Es disposarà d’un total de set brigades extres (cinc de forestals i dues de margers), que suposarà un increment del pressupost de 688.593,85 euros. Aquests equips tallaran els arbres i les branques que han caigut i els retiraran o els biotrituraran. Així mateix, s’encarregaran de reparar marges i camins de pedra de tot el traçat de la Ruta de Pedra en Sec que s’ha vist afectat.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient i vicepresidenta del Consell, Aurora Ribot, ha destacat que «el nostre objectiu és prioritzar l’obertura dels trams afectats de la Ruta de Pedra en Sec i poder garantir així la seguretat dels senderistes. En aquest sentit, hem augmentat els recursos per poder disposar de manera immediata de brigades de forestals extres i, a més, ens coordinam amb la Federació de Muntanyisme i Escalada per accelerar al màxim l’adequació de les rutes senderistes». «Amb tot, demanam a tothom que extremi les precaucions i eviti la pràctica de senderisme als trams afectats de la Ruta de Pedra en Sec», ha afegit Ribot.

Per part seva, el president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Fanals, ha explicat que «valoram molt positivament aquesta col·laboració, perquè pensam que ara el que hem de fer és coordinar efectius per recuperar la normalitat el més aviat possible. El departament de Sostenibilitat i Medi Ambient posarà els seus mitjans i la maquinària per obrir el pas i nosaltres després, amb equips de voluntaris, ajudarem a retirar les restes d’arbres i els posarem a les voreres».

Molta precaució

El departament de Sostenibilitat i Medi Ambient demana a la ciutadania que no vagi als camins de la Ruta de Pedra en Sec, perquè no se’n pot garantir la seguretat. Davant el risc de despreniment, es recomana no transitar per les rutes senderistes. Només són practicables alguns trams de la Ruta de Pedra en Sec sense arbrat.

Els trams més afectats per la caiguda d’arbres a causa de la neu, de la pluja i del vent de la borrasca són els que van de Sóller a Pollença, que corresponen a les etapes 5, 6 i 7 de la Ruta de Pedra en Sec. Les etapes 2 i 3 també han patit destrosses considerables. La Ruta de Pedra en Sec discorr per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km, distribuïts en vuit etapes i setze variants, que sumen 179,26 km. Tota la ruta té una longitud de 350 km.

Més informació sobre la Ruta de Pedra en Sec: https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/ruta-pedra-en-sec-gr-221