Projectes finalitzats

Des del 1996, el Consell de Mallorca ha participat en nombrosos projectes, com ara PROTERRA, que s'ocupava de la valoració del conreu sobre marjades del sud d'Europa, o REPPIS en el marc del qual es creà la Xarxa Europea de Països de la Pedra en Sec.

Amb CARREFOUR i MEDSTONE es treballà tant pel reconeixement de l'ofici de marger i del patrimoni de la pedra en sec com per sensibilitzar les col·lectivitats locals envers aquest patrimoni.

D'altra banda, Parcours de Pierres i REVPAR-MEDOCC proposaren metodologies de promoció del patrimoni amb la creació d'itineraris culturals.

Pel que fa al projecte PATTER, va permetre concretar un model de catalogació per als espais marjats del sud d'Europa.

L'any 2004 es posà en marxa la Xarxa Europea de la Pedra en Sec, amb relació al projecte REPS, amb la finalitat de fomentar el desenvolupament local lligat al patrimoni de la pedra en sec. Així mateix, s'engegà el projecte TERRISC, que obrí la línia d'estudi i de recuperació dels espais marjats pel paper que tenen en la prevenció de riscs naturals.

Entre el 2008 i el 2009, al llarg del projecte TCAST es va definir una metodologia per assegurar la transmissió de la tècnica de pedra en sec, fixant les bases de les especificitats tècniques i les competències lligades a l’ofici de marger, mentre que el projecte EDSI es plantejà com una xarxa europea d’intercanvi d'’experiències entorn a la formació de constructors de pedra en sec.

Més recentment el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca ha participat en tres projectes: ART’TERRI, en què varen concretar les competències i els continguts de la formació d'artesans del territori i se va organitzar un Curs d'artesà del territori a la finca de Raixa; GREEN JOBS, una xarxa de cooperació centrada en el desenvolupament dels "oficis verds"; i el projecte CHARTS que tenia com objectiu promoure el valor afegit de la cultura i el patrimoni en les polítiques de desenvolupament sostenible. Gràcies a aquest projecte, el Consell de Mallorca ha pogut difondre la seva experiència en la creació de rutes senderistes i, al mateix temps, nodrir-se de projectes internacionals, per millorar els aspectes relatius a la Ruta de Pedra en Sec.

Pedra en sec i senderisme

Visiteu-nos!